BIO

Dimos

Σάββας ΔΗΜΟΣ, 1963

Αργυροχρυσοχόος Καλλιτέχνης

Κατάγεται από ηπειρώτικη οικογένεια παραδοσιακών τεχνιτών του ασημιού. Μικρός το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να πλάθει μέταλλα. Φοίτησε στη Δημόσια Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και έμαθε σχέδιο στη Σχολή ζωγραφικής Τάσου Ρήγα.

Σχεδιάζει και κατασκευάζει ο ίδιος τα κοσμήματά του και μικροαντικείμενα τέχνης δουλεύοντας απευθείας το πολύτιμο μέταλλο. Τα αρχέτυπα αυτά έργα του αποτελούν τεχνουργήματα μικρογλυπτικής. Οι πρωτότυπες χειροποίητες δημιουργίες του σε χρυσό, λευκόχρυσο και ασήμι χαρακτηρίζονται κυρίως από τις λιτές γεωμετρικές φόρμες. Στα σχέδια του διακρίνονται αναφορές στη σύγχρονη μηχανοποιημένη κοινωνία μας, ενώ εμπνέεται παράλληλα από την ελληνική τέχνη.

Παράλληλα, ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μικροκατασκευών, που αποτελούνται από συνδυασμό υλικών (ξύλο, μέταλλο, πέτρες), και φέρουν στοιχεία από το φυσικό περιβάλλον. Από τις αρχές του 2000, αναλαμβάνει και το σχεδιασμό ξύλινων και μεταλλικών επίπλων. Το 2013 ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη συντήρηση μεταλλικών παιχνιδιών του 18ου-19ου αι. για το ειδικό λεύκωμα που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Έχει εργασθεί σε γνωστούς οίκους κατασκευής κοσμημάτων. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, τα ART Shop του βιβλιοπωλείου Ιανός και το Βιομηχανικό Μουσείο Σαντορίνης.

Το 2006 σχεδίασε και φιλοτέχνησε τα αριστεία της Τράπεζας Eurobank.

Το 2008 φιλοτέχνησε τη θεά Θέμιδα για την Ένωση Εφετών Αθηνών.

Με αφορμή τα τριάντα χρόνια ενεργού παρουσίας στα εικαστικά δρώμενα, εκδόθηκε το 2010 το ειδικό λεύκωμα «Σάββας Δήμος: 30 Χρόνια Κόσμημα».

Συνεντεύξεις του, αλλά και εκτενείς αναφορές για το έργο του φιλοξενούνται σε εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και διαδικτυακά, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ατομικές Εκθέσεις

Τον Αύγουστο 2005 οργανώθηκε από τον Δήμο Ερμούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ερμοπούλεια 2005» ατομική έκθεση των κοσμημάτων του στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

To 2007 οργανώθηκε ατομική έκθεσή του με τον τίτλο «Sur l’olivier, l’éclat argenté du soleil. Art et orfèvrerie / Στα λιόφυλλα ασημίζει ο ήλιος. Τέχνη και Κόσμημα» στην αίθουσα τέχνης Bl@ Bla & Gallery στις Βρυξέλλες (19 Απριλίου – 10 Μαΐου 2007). Η ίδια έκθεση φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Αίθουσα Μαρία Ιγγλέση» (17-23 Αυγούστου 2007).

Το 2011 με αφορμή την έκδοση του επετειακού λευκώματος «Σάββας Δήμος: 30 Χρόνια Κόσμημα» οργανώθηκε ατομική έκθεσή του με τον τίτλο «Η σύγχρονη τέχνη και το κόσμημα» στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

Ομαδικές Εκθέσεις

Δημιουργήματά του έχουν παρουσιασθεί στην έκθεση «Ελαίας Εγκώμιον στον αρχαίο Ελαιώνα», που οργάνωσε το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 και στην έκθεση «Πτυχώσεις» στο Νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004.

Το Σεπτέμβριο 2005, συμμετείχε στη Διεθνή έκθεση για σύγχρονους designers στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, ενώ δουλειά του παρουσιάζεται στο διαδικτυακό κόμβο Silver Art: European Heritage and Modern Design.

Το Σεπτέμβριο 2006 συμμετείχε στην έκθεση «Ελαίας Εγκώμιον», που οργανώθηκε από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση αυτή μεταφέρθηκε το 2008 στο Μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας.

Το 2006 συμμετείχε στις εκθέσεις «Λουλούδια και κόσμημα» και «Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Απολλώνιος και Διονυσιακός» στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Κατσίγρα και στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου.

Το 2007 συμμετείχε με έργο του στην έκθεση «Θαύματα και τάματα» στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας που οργάνωσε η 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το Μάιο 2009 συμμετείχε στην έκθεση «Shield and Symbols from the Ancient Veil to Hijab» στον εκθεσιακό χώρο Αθηναΐδα, Αθήνα..

Το 2012 συμμετείχε με δημιουργήματά του σε έκθεση που έλαβε χώρα στο Καφέ Πόλις στη Στοά του Βιβλίου, Αθήνα.

Το 2014 συμμετείχε με ατομικό περίπτερο στην έκθεση «Ελλήνων κόσμημα» στο Metropolitan Expo.

Κοσμήματά του διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα στη νησιωτική Ελλάδα.